Αξιοθέατα – Αποδράσεις


Το ξενοδοχείο Yannis απέχει μόλις 3 χλμ. από τον οικισμό των Κρηνίδων που είναι χτισμένες στους πρόποδες του όρους  Ορβηλος. Οι Κρηνίδες,   με την  πλούσια ιστορία τους υποδέχονται επισκέπτες από όλες τις μεριές του κόσμου.  Στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων, ακριβώς στην είσοδο του χωριού, πραγματοποιείται κάθε χρόνο ένα από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ της Ελλάδας, το Φεστιβάλ Φιλίππων, κατά τη διάρκεια του οποίου πραγματοποιούνται  παραστάσεις αρχαίου δράματος και μουσικές συναυλίες.

Φίλιπποι

Κατά την παραμονή σας στο Ξενοδοχείο Γιάννης εκμεταλευτείτε το χρόνο σας για μία επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων. Το 356 π.Χ. ο πατέρας του Μ. Αλέξανδρου, Φίλιππος ο Β΄ καταλαμβάνει τις Κρηνίδες, μεγαλώνει την πόλη και της δίνει το όνομά του. Εγκαθιστά βασιλικό νομισματοκοπείο, εκμεταλεύεται τα κοιτάσματα χρυσού του Παγγαίου όρους και η πόλη γνωρίζει ανάπτυξη. Το 168 π.Χ. οι Φίλιπποι υποτάσσονται στους Ρωμαίους. Η ύπαρξη χρυσού όμως στο Παγγαίο και ο τρόπος παράδοσης της πόλης στα χέρια τους τους αναγκάζει να δώσουν μεγάλα προνόμια στην πόλη και αυτή να συνεχίσει να αναπτύσεται και να ακμάζει. Το 42 π.Χ. έξω από τα τείχη της πόλης γίνεται η περιώνυμη από την κοσμοϊστορικής σημασίας μάχη των Φιλίππων, η μάχη μεταξύ των Δημοκρατικών Ρωμαϊκών δυνάμεων και των αντίστοιχων οπαδών της Αριστοκρατίας που είχε σαν αποτέλεσμα την επικράτηση των τελευταίων και παράλληλα σήμανε το τέλος της Δημοκρατικής Ρώμης και την απαρχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Στον ίδιο χώρο μπορείτε να επισκεφτείτε και το Αρχαιολογικό Μουσείο Φιλιππων με την πλούσια συλλογή του.

Λυδία

Στο χώρο αυτό μπορεί κανείς να θαυμάσει τα ερείπια από 3 παλαιοχριστανικές εκκλησίες, ίχνη της Εγνατίας οδού (του δρόμου που ένωνε την Ανατολή με τη Δύση), την Ρωμαική αγορά (forum), την Ακρόπολη, το θέατρο, το επισκοπείο και ένα πλήθος από άλλα εξίσου σημαντικά κτίρια. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο   μπορείτε να δείτε αξιόλογα δείγματα εκείνης της εποχής. Η συλλογή του περιλαμβάνει μαρμάρινα αγάλματα, πλήθος αγγείων που χρονολογούνται από το 4.500 π.Χ. και μια απίθανη σειρά νομισμάτων που καλύπτουν όλο το χρονολογικό φάσμα από την αποίκιση της περιοχής από τους Θάσιους μέχρι τους μεταβυζαντινούς χρόνους.

το Αρχαίο Θέατρο

Η ιστορική αυτή πόλη της Αρχαίας Ελλάδας θα γίνει παγκόσμια γνωστή και για ένα ακόμη σημαντικό λόγο. Από εδώ θα περάσει ο Απόστολος Παύλος μαζί με τους μαθητές του Σίλα, Τιμόθεο και πιθανόν τον Λουκά και θα βαφτίσει εδώ στις όχθες του ποταμού Ζυγάκτη, την πρώτη Χριστιανή της Ευρώπης, τη Λυδία. Στον αρχαιολογικό χώρο μάλιστα διατηρούνται τα ερείπια μία δεξαμενής όπου λέγεται ότι αποτελεί και την φυλακή του Αποστόλου Παύλου όταν οι Ρωμαικές αρχές του τόπου θέλησαν να ανακόψουν την διδασκαλία του. Κατά την περιήγησή σας στην περιοχή μην αμελήσετε τα μοναστήρια που είναι εγκατεστημένα στις πλαγιές του Παγγαίου όρους, με πιο φημισμένο αυτό της Εικοσιφοίνισσας, γυναικείο μοναστήρι το οποίο κάθε χρόνο δέχεται πλήθος επισκέπτες από διάφορα μέρη της Ελλάδας.

Σπήλαιο Πηγών Αγγίτη

Το σπήλαιο πηγών Αγγίτη ή Μααρά, είναι το μεγαλύτερο ποτάμιο σπήλαιο του κόσμου (με μήκος 21 χιλιόμετρα) και βρίσκεται στην Προσοτσάνη του νομού Δράμας. Η ιδιαιτερότητα του έγκειται στο γεγονός ότι στο δάπεδό του κυλάει ο ποταμός Αγγίτης. Ο πλούσιος διάκοσμός του περιλαμβάνει τεράστιους σταλακτίτες. Το σπήλαιο είναι επισκέψιμο σε μήκος 500 μέτρων ενώ συνολικά εκτείνεται σε μήκος άνω των 21 χιλιομέτρων. Εντυπωσιακή είναι η έξοδος του ποταμού μέσα από το βουνό. Στον υπόγειο ποταμό του σπηλαίου καταλήγουν μεταξύ άλλων, τα νερά του λεκανοπεδίου του Κάτω Νευροκοπίου. Το σπήλαιο ανήκει στο δίκτυο σπηλαίων του φαραγγιού του ποταμού Αγγίτη μαζί με άλλα τέσσερα γνωστά σπήλαια, μεταξύ των οποίων και το φημισμένο Σπήλαιο Αλιστράτης

Παγγαίο & Φαλακρό Όρος

Η ιστορία του τόπου είναι στενά συνδεδεμένη με την ύπαρξη του Παγγαίου Όρους. Οι φλέβες χρυσού που βρίσκονται στα έγκατά του υποχρέωσαν όλους τους κάτοικους να του φερθούν με σεβασμό και να παλέψουν για την αξιοποίησή του. Σήμερα στις καταπράσινες πλαγιές του βουνού βρίσκονται πολλά Μοναστήρια με συνεχή λειτουργία άνω των 1000 χρόνων. Παράλληλα τόσο αυτό όσο και το Φαλακρό Ορος που βρίσκεται απέναντί του γνωρίζουν μεγάλη τουριστική ανάπτυξη. Στις πλαγιές του Παγγαίου δημιουργήθηκε το Δασικό χωριό, ιδανικός τόπος αναψυχής και περιήγησης. Το χιονοδρομικό κέντρο στις κορυφές του Φαλακρού Ορους από την άλλη θα ανταμείψει τους λάτρεις των χειμερινών σπορ.

Καβάλα

Η αρχοντική πόλη της Καβάλας απέχει μόλις 20 χλμ από το Ξενοδοχείο Yannis. Αποικία Θάσιων, η ιστορία της ξεκινάει από τους αρχαίους χρόνους τότε που το λιμάνι της ακτινοβολούσε στο Βόρειο Αιγαίο. Το κάστρο και η παραδοσιακή συνοικία της Παναγίας, οι καπναποθήκες και τα διατηρημένα νεοκλασικά κτίρια που λειτουργούν σήμερα ως εμπορικά κέντρα και στέκια πολιτισμού συνδέουν το παρελθόν με το μέλλον. Σήμερα η Καβάλα είναι μια σύγχρονη πόλη 80.000 κατοίκων που μπορεί να σας προσφέρει πλήθος από υπηρεσίες και δυνατότητες. Διαθέτει το ένα από τα πέντε μητροπολιτικά αρχαιολογικά μουσεία της Ελλάδος γεμάτο σε θησαυρούς από τους προιστορικούς χρόνους, πνευματικά κέντρα και κινηματογράφους, πλήρη αγορά, διοικητικές υπηρεσίες και ένα μεγάλο αριθμό από ελληνικές και ξένες τράπεζες. Για την νυχτερινή σας διασκέδαση φροντίζουν τα καφέ μπαρ στο γραφικό λιμανάκι της πόλης, τα παραθαλάσσια beach bar στο Παλιό και την Ηρακλείτσα, οι ψαροταβέρνες στα Σφαγεία και πλήθος άλλα μικρά ή μεγάλα καταστήματα για όλες τις απαιτήσεις.

Παραλίες

Η Καβάλα διαθέτει παραλίες σπάνιας ομορφιάς. Στα ανατολικά του νομού, η Αμμόγλωσσα της Κεραμωτής μοιάζει με εξωτικό τοπίο καθώς εισχωρεί στο Αιγαίο. Μέσα στη πόλη συναντάτε το περιγιάλι, την Καλαμίτσα και λίγο πιο μακρυά τον Μπάτη, την Τόσκα, και το Παλιό στα δυτικά της πόλης. Εύκολη πρόσβαση υπάρχει επίσης για τη Νέα Ηρακλείτσα, τη Νέα Πέραμο, την Ακτή Μυρτόφυτου, την Αλμύρα, τους μοναδικούς Αμμόλοφους  και το Ορφάνι.

Θάσος

Απέχοντας μόλις μισή ώρα με το καράβι και με δρομολόγια που εκτελούνται κάθε μια ώρα η Θάσος αποτελεί μοναδική πρόταση για μονοήμερες εκδρομές. Ο δασικός πλούτος της σπάνια συναντιέται στα νησιά του Αιγαίου. Σε κάθε σημείο του νησιού η ομορφιά της φύσης και οι παραλίες αποτελούν για τον επισκέπτη πρόκληση αισθήσεων και απόλαυσης. Παραλίες αμμώδεις ή με ψιλό βότσαλο παραμένουν πάντα η πρώτη επιλογή των χιλιάδων επισκεπτών που την επισκέπτονται. Λιμένας, Σκάλα Ποταμιάς, Αλυκή, Αστρίς, Ποτός, Πευκάρι, Λιμενάρια, Σκάλα Μαριών, Σκάλα Καλλιράχης, Σκάλα Σωτήρος, Πρίνος, Ραχώνι οικισμοί με ξεχωριστή φυσιογνωμία δίπλα στις καλύτερες παραλίες.